Hva Er Brennvidde

Innholdsfortegnelse:

Hva Er Brennvidde
Hva Er Brennvidde

Video: Hva Er Brennvidde

Video: Hva Er Brennvidde
Video: Hvordan kameraet ditt fungerer | Tips u0026 Triks 2024, Mars
Anonim

Den viktigste og grunnleggende egenskapen til et objektiv er verdien av brennvidden. Videre er selve linsen ansett som den viktigste delen av ethvert kamera. Verdiene som måler brennvidden kan være forskjellige.

Hva er brennvidde
Hva er brennvidde

Hva er brennvidde

Linsen er et komplekst system som består av flere optiske linser. I det øyeblikket du trykker på kameralukkeren, kommer bildet inn i linsen, brytes der og konvergerer til ett punkt, som ligger i en viss avstand fra baksiden av linsen. Selve dette punktet kalles brennpunkt, eller brennpunkt, og avstanden som skiller brennpunktet fra linsesystemet kalles brennvidde. Den måles i millimeter.

Jo mindre verdien eller antallet av brennvidden er, jo større fotograferingsområdet passer inn i rammen, og jo større det er, jo nærmere viser objektivet fjerne objekter. Små brennvidder brukes til å skyte landskap, arkitektoniske ensembler, store grupper av mennesker. Lange brennvidder er bra for dyr og fugler, for sport og når du trenger et nærbilde. Omtrent tilsvarer synsvinkelen til det menneskelige øyet, som er 46 grader, og brennvidden er 50 mm.

Objektiver med en brennvidde på mindre enn 35 mm kalles vidvinkellinser. Natur og arkitektur kan lett fanges opp med deres hjelp, men jo bredere vinkelen og jo kortere brennvidde, jo større vil den optiske forvrengningen bli observert på bildene. Når du skyter søyler eller søyler med et objektiv med en brennvidde på 24 mm, vil søylene fra kantene vippe innover, avrundet. Fiskeøyeeffekten oppnås med linser mindre enn 20 mm.

Linser med lang brennvidde kalles teleobjektiv, og linser med veldig lange brennvidder kalles teleobjektiv. I tillegg er det linser som har en fast brennvidde - de såkalte "fixes" og linser med variabel brennvidde, kalt "zooms". Linser med fast brennvidde er et mer budsjettalternativ, og lar deg få bilder av bedre kvalitet enn en "zoom" som har samme brennvidde.

Hva er optimal brennvidde

Vidvinkel- og ultravidvinkellinser med brennvidde mindre enn 20 mm og opptil 35 mm er egnet for fotografering av arkitektur og landskap. For å jobbe med portretter og i sjangerfotografering er normale linser og teleobjektiver med en brennvidde på 35 til 135 mm passende. For sportsfotografering og for arbeid i naturen er teleobjektiver egnet, og brennvidden er fra 135 til 300 mm eller mer. Med zoomobjektiver kan du ta bilder fra og til grensene for zoom, som kan variere fra modell til modell.

Anbefalt: