Hvordan Bringe En Brøkdel Til Den Laveste Fellesnevneren

Innholdsfortegnelse:

Hvordan Bringe En Brøkdel Til Den Laveste Fellesnevneren
Hvordan Bringe En Brøkdel Til Den Laveste Fellesnevneren

Video: Hvordan Bringe En Brøkdel Til Den Laveste Fellesnevneren

Video: Hvordan Bringe En Brøkdel Til Den Laveste Fellesnevneren
Video: hvordan dividerer man potenser med den samme rod 2024, Kan
Anonim

Når du utfører aritmetiske operasjoner med enkle brøker, oppstår det uunngåelig spørsmålet om hvordan du legger dem til eller trekker fra hverandre, hvis nevnerne har forskjellige tall? Det er nødvendig å bringe brøkene til en generell form slik at det er klart hvilke deler av hele tallet som blir lagt til eller trukket. Det vil si at det er nødvendig å bringe brøkene til den laveste fellesnevneren.

Hvordan bringe en brøkdel til den laveste fellesnevneren
Hvordan bringe en brøkdel til den laveste fellesnevneren

Det er nødvendig

  • - papir;
  • - penn eller blyant;
  • - kalkulator.

Bruksanvisning

Trinn 1

Skriv ut et eksempel. La oss si at du vil legge til brøkene 2 / a og 5 / b. Eventuelle tall kan brukes i stedet for bokstaver. Se hva som er i teller og nevner for hver brøk, og om en av dem eller begge kan avbrytes. Det tilrådes å gjøre dette i alle fall, uansett om resultatet av denne handlingen er de samme nevnerne eller ikke. Hvis du for eksempel trenger å legge til 1/3 og 4/6, må du redusere den andre brøkdelen. Husk forkortelsesregelen. Teller og nevner må deles med samme nummer. I det gitte eksemplet er de delt med 2. Det viser seg at 4/6 = 2/3, det vil si at det er nødvendig å legge til 2/3 til 1/3. Resultatet er ett.

Steg 2

Hvis brøkene ikke avbrytes, eller som et resultat av denne handlingen, oppnås forskjellige nevnere, er det nødvendig å finne en felles. Husk egenskapen til en brøk, i henhold til hvilken verdien ikke endres hvis øvre og nedre del multipliseres med samme tall. Dette tallet kalles den komplementære faktoren. Finn det for brøkene 2 / a og 5 / b. I dette tilfellet er det nødvendig å multiplisere nevnere, det vil si at tilleggsfaktoren vil være lik a * b.

Trinn 3

Beregn med hvilket tall du trenger for å multiplisere hver av brøkene for å få de samme nevnerne. For den første brøkdelen vil dette være tallet b, for det andre tallet a. Dermed kan hver brøk representeres som 2 / a = 2b / ab; 5 / b = 5a / ab. I dette tilfellet kan du allerede finne summen eller forskjellen på brøker. Sum m = 2b / ab + 5a / ab = (2b + 5a) / ab. På nøyaktig samme måte finnes fellesnevneren for tre eller flere brøker.

Trinn 4

For beregningsvennlighet fører brøker vanligvis til den laveste fellesnevneren. Det er lik det minst vanlige multiplumet av tallene i nevnerne for alle data under forholdene til problemet med brøker. Husk hvordan det minst vanlige multiplumet beregnes. Det er det minste tallet som kan deles med alle de opprinnelige tallene. For å gjøre dette, faktorer hvert tall i hovedfaktorer. For å beregne minst vanlig multiplum, må du multiplisere dem. Hver hovedfaktor må tas så mange ganger som den forekommer i tallet der det er mest av den. For eksempel, hvis du trenger å finne det minst vanlige multiplumet av 10, 16 og 26, utvider du dem som følger. 10 = 2 * 5,16 = 2 * 2 * 2 * 2,26 = 2 * 13. LCM = 5 * 2 * 2 * 2 * 2 * 13 = 1040. Fra dette eksemplet kan du se at primfaktoren 2 må tas så mange ganger som tallet 16 utvides.

Anbefalt: