Hvem Er En Nymfe

Innholdsfortegnelse:

Hvem Er En Nymfe
Hvem Er En Nymfe

Video: Hvem Er En Nymfe

Video: Hvem Er En Nymfe
Video: Torill kolbu Hælket nymfe 2024, April
Anonim

En nymfe er en så gammel gresk guddom. Men ikke en av de største gudene som lever på Olympus, men en mindre gud som en lavere ordning som lever i skoger, daler, hav - på samme sted der mennesket bor og er.

Lucas Cranach den eldre. Vårens nymfe
Lucas Cranach den eldre. Vårens nymfe

Hvor kom nymfen fra

Ordet "nymfe" kommer fra det gamle greske språket. De gamle grekerne var hedninger, de trodde på eksistensen av mange guder og guddommer. I følge deres tro hadde hvert fenomen eller, som de ville sagt nå, et objekt av naturen sin egen sjel eller skytsinne. Det var disse mystiske flyktige skapningene som de gamle grekerne kalte nymfer.

Alt er vakkert i naturen, derfor ble nymfer, som personifiserte naturkreftene, avbildet som nakne eller halvnakne skjønnheter, ofte dansende, hvis hår var løst og vakkert flagret eller dekorert med kranser vevd av blomster.

Hva er de - nymfer?

Innbyggerne i det antikke Hellas, eller Hellas, forestilte seg disse mytiske skapningene i form av vakre, milde jenter. De trodde at det er nymfer av trær - dryads; dalene nymfer - syng; engnymfer - limnads; nymfer av fjell og grotter - oreads; nymfer av kilder, elver og innsjøer - naiader (de kalles også havfruer); og til og med oceanider - som du kanskje gjetter, havenes nymfer.

Grekerne mente at noen nymfer er udødelige, som gudene, mens andre dør, akkurat som mennesker. Så, for eksempel, ble det antatt at dryad lever så lenge som selve treet, som hun beskytter.

De trodde også at nymfene visste fremtiden, og de kunne forutsi den. Det var en så utbredt spådomsmetode: tabletter med forskjellige tekster ble kastet i den stormfulle strømmen (der selvfølgelig nymfer bor!); den tabletten som ikke vil synke og vaskes i land er sannheten.

De gamle grekerne pleide å ha et så særegent, som vi vil si nå, undersøkende eksperiment. Hvis en person ble mistenkt for å ha begått en forbrytelse, og det ikke var mulig å bevise det, ble han kastet i elva. Hvis den mistenkte svømte ut, var det ingen som var i tvil om hans uskyld - selvfølgelig hjalp disse naiadene ham, vel vitende om at han var uskyldig!

De ofret til og med ofre til nymfer - vin og melk, geiter og kalver.

Det ble antatt at kildene i nærheten av nymferne har helbredende egenskaper. Derfor dukket den gamle greske helbredelsesguden Asclepius opp omgitt av disse vakre skapningene.

Sammen med dem dukket gud Bacchus opp, som var ansvarlig for høytider, vin og andre kjødelige gleder; disse nymfer ble kalt bacchantes.

Selv om nymferne bodde lavere enn Olympus, bebodd av gudene, etter ordre fra den viktigste guden Zeus, dukket de opp i hans guddommelige palass.

Dette bildet og konseptet - en nymfe - har blitt godt etablert i europeisk og russisk kultur. En sjarmerende jente kan kalles en nymfe, et portrett av en vakker kvinne kan males i form av en nymfe …

Anbefalt: